Föreläsare på SmåBUS 2021


Marit Törnqvist, Nederländerna

Marit Törnqvist bakom ett bord med penslar och pennor
Fotograf Chris Van Houts

Marit Törnqvist (extern länk) (1964) föddes i Sverige, med nederländsk mamma och svensk pappa. När hon var fem år flyttade familjen till Nederländerna. Hon studerade illustration vid Gerrit Rietveld-akademien för konst och design, och där gjorde hennes begåvning och unika stil snabbt ett stort intryck.

Marit gjorde internationell debut 1989 med en bilderbok som Astrid Lindgren skrivit – När Bäckhultarn for till stan. Därpå följde fler bilderböcker med texter av Astrid Lindgren, och en nära vänskap växte fram mellan Marit och Astrid. 1994 fick Marit uppdraget att skapa en tredimensionell resa av Astrid Lindgrens mest kända sagor, åt det som skulle bli barnkulturhuset Junibacken i Stockholm. Junibacken invigdes 1996, med Astrid Lindgren och det svenska kungaparet bland gästerna. Sedan dess har flera miljoner besökt kulturhuset och fått åka med på sagotåget, som Marit fått en rad utmärkelser för.

Marit har illustrerat många författare, bland annat de nederländska poeterna Hans och Monique Hagen, men hon skriver även egna texter. Den första boken hon skrev, Liten berättelse om kärlek,publicerades 1995. Hennes senaste bok Den lyckliga ön kom ut 2017 på nederländska och 2018 på svenska. I pressen har hennes arbete beskrivits som ”imponerande och tidlöst”, ”tekniskt häpnadsväckande” och ”färggrant och känslofyllt i flera lager”. Marits böcker har getts ut på omkring tjugo språk. Hon har nominerats till Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne – ALMA – elva år i rad och hon var en av fem illustratörer kvar i slutomgången för H.C. Andersen-priset 2016.

Maritär också initiativtagare till projekt där tiotusentals flyktingar har blivit välkomnade med en bok på modersmålet. Hon använder böcker och berättelser som ett sätt att bygga broar mellan olika kulturer i en alltmer polariserad värld.
Från Nairobi till Tokyo, från Surinams djungel till Teherans slumområden – historierna hon berättar ger barnen det hopp som de så väl behöver.

Belgien och Nederländerna har nominerat Marit Törnqvist till IBBY:s (International Board on Books for Young People) iRead Outstanding Reading Promotor Award 2020.

 


Gro Dahle, Norge

Jag föddes 1962 i Oslo, Norge, och är författare, poet, och bilderboksskapare och lärare i kreativt författarskap och bilderboksförfattande. Under dryga 30 år har jag arbetat med kreativt författarskap samt lett kurser och workshops i Norge och Sverige. Under dessa år av undervisning har jag publicerat mer än 60 böcker och pjäser. För mitt författarskap har jag tagit emot åtskilliga priser, framförallt för bilderböckerna, som jag har skapat tillsammans med maken/illustratören Svein Nyhus och min dotter/illustratören Kaia Nyhus. Dessa bilderböcker är till för alla åldrar och handlar allt som oftast om allvarliga ämnen såsom våld i hemmet, död av närstående, försummelse, aggression, konfliktfyllda skilsmässor, svartsjuka, psykriatiska tillstånd, och incest. Flera utav dem, framförallt ‘Den Arga’, har blivit översatta till många språk över hela världen.

 


Gunna Grähs, Sverige

Gunna Grähs (född 1954), studerade vid Konstfack i Stockholm. Hon är illustratör, formgivare, föreläsare, och bilderbokskonstnär och författare, med verk såsom hennes egna Hejhej-serien. Sedan debuten 1982 har hon publicerat mer än 60 titlar, främst bilderböcker, men även faktaböcker, serieböcker och vuxen satir.

 


Richard Câmara, Portugal

Richard Câmara (född 1973 i Bryssel) är pappa på heltid till tre små barn, samt illustratör, skisskonstnär och lärare. Han har hållit kurser och föreläsningar på skolor, universitet och museer runtom i Portugal och Spanien, där han bor och har tecknat dagligen det senaste årtiondet. Efter att ha tagit examen i arkitektur, illustration och serieteckning har han under tjugo års tid samarbetat inom många olika sorters projekt med utgivare, tidningar, tidskrifter, konstgallerier, utställare, samt gjort scenframträdanden osv. Han är inte bara en av de hundra ursprungliga ”Urban Sketchers” som bildade internationella USK – hans verk har också visats och tilldelats priser i länder som Portugal, Spanien, Italien, Sverige, Tyskland, Schweiz, Belgien och Kina. Hans konst förändras ständigt genom att hela tiden utforska nya gränser och olika grafiska uttryck (se mer på Facebook/Instagram).

 


Bart Moeyaert, Belgien

Böckerna, pjäserna, och dikterna av Bart Moeyaert är, sedan hans debut 1983, älskade utav läsare i alla åldrar, detta har gett honom en särställning på den nederländska litterära scenen. Till hans mest kända verk hör:  Blote Handen, Het is de Liefde die we niet Begrijpen, Broere, Tegenwoordig Heet Iedereen Sorry samt poetiska verk som: Verzamel de Liefde och Gedichten voor Gelukkige Mensen. Barts tredje diktsamling, Helium, publiceras hösten 2019.
 
Till år 1995 arbetade Bart Moeyaert som slutredaktör på ett ungdomsmagasin varefter han började arbeta heltid som författare. Hans verk har fått stor genomslag både på hemmaplan och utomlands och har blivit bekrönta med litterära priser såsom den internationella Astrid Lindgren Memorial Award  2019 för Verzamel de Liefde och Gedichten voor Gelukkige Mensen samt två gånger (åren 2002 och 2012) med den prestigefyllda Hans Christian Andersen Award utöver sex nomineringar för samma pris.
 
Moeyaerts verk har hittills blivit översatta på 22 språk.
 
2014  arbetade han som konstnärlig intendent på projektet Gastland Vlaanderen en Nederland på Frankfurter Buchmesse 2016.
 
Han arbetar som lärare i Författande inom programmet Ordet sedan 2000.
 
Mer information om författaren hittas på: www.bartmoeyaert.com


Marjolein Pottie, Belgien

Marjolein Pottie (1970) har illustrerat barnböcker och -tidningar sedan mitten av nittiotalet.

Hon begränsar sig inte till en enda stil eller teknik, utan funderar alltid på nya sätt att berätta när hon börjar på en ny historia. Hennes berättelser riktar sig till olika åldersgrupper: från pekböcker för de allra minsta, till böcker för nybörjarläsare.

 

Zupermanoch Mouse and Dragonär två kända bokserier som Marjolein jobbar med. Som barn kunde hon sitta i timtal med ”titta-och-hitta-böcker”, och många av hennes egna böcker är väldigt detaljrika, exempelvis Zoekhuis 101, Zoekwinkel och Tram Bxl. Hennes verk har översatts till många språk, bland annat engelska, franska, tyska, danska, koreanska, portugisiska och norska.

 

Hösten 2017 bjöds Marjolein och författaren Bouke Billiet in till ett författarresidens i småländska Björköby av ”deAuteurs”. Där fick de möjlighet att under två veckors tid arbeta från ett litet rött trähus. Skissblocket fylldes snabbt med isbjörnar, porträtt av författaren och den omgivande naturen.

Isbjörnens hus i The Polar Bear and the Night baseras på det hus som de bodde i under vistelsen. Inspirationen till svamparna på isbjörnens filt kom från de många promenaderna i de svenska höstskogarna.

 

Marjolein bor och arbetar i Bryssel.


Sarah Vegna, Sverige


Saci Lloyd, Storbritannien

Saci Lloyd föddes i Manchester men växte upp i Anglesey i nordvästra Wales, där hon spenderade mycket tid ute i naturen och nere vid havet.

 

Saci flyttade tillbaka till Manchester för att läsa vid universitetet, men hoppade ganska snabbt av för en mer spännande tillvaro. Vid olika tidpunkter jobbade hon som usel serietecknare, turnerade i USA med ett straightedge-band, ansvarade för interaktiva medier på en reklambyrå, grundade ett filmbolag och var mediechef på NewVIc college i östra London.

 

Hon debuterade som författare med de kritikerhyllade cli-fi-romanerna i serien Mitt klimatkatastrofala liv. De har översatts till femton olika språk och ska nu bli tv‑serie. Saci, som är väldigt engagerad i frågor som rör klimatförändringar och social rättvisa, följde upp den första serien med ett par spänningsromaner mot bakgrund av en olje- och skuldkris, och en sci-fi-komedi som utspelas på en parallell jord och som ifrågasätter teknikens roll i våra liv. Just nu arbetar hon med sin nya bok 72 to save a zoo, en roman om klimatförändringarna, som utspelar sig i ett slutet ekologiskt system. Huvudkaraktären är en vandrande pinne som heter Stacey Blumenthal och som är ledare för ett gäng osannolika djur, däribland en skogssnigel, en dvärgmus och en salamander, som ska rädda världen. Det här är en bok som barn bör läsa för sina föräldrar.

 


Jan De Kinder, Belgien

Även om Jan De Kinder huvudsakligen är författare och konstnär befinner han sig en del på scenen. Han växte upp mellan de flamländska städerna Lebbeke och Wieze och bor nu i Tienen, inte långt från Bryssel, tillsammans med inte mindre än fyra kvinnor och en katt.

Förutom att teckna och skriva är hans största passioner att cykla enhjuling, cirkus, drama, street performance, improvisation, clowneri och historieberättande.

 

Jan studerade grafisk formgivning vid Sint Lucas i Bryssel och finslipade sedan sina färdigheter i teckning och grafik vid konstakademin SLAC i Leuven. Sedan författardebuten 2002 med bilderboken Mathildehar Jans verk översatts till sexton språk.

I sina bilder och berättelser försöker han skildra känslor och skapa en kraftfull och direkt historia, humor och stämning.

En av hans böcker, Red, utsågs av The Society of Illustrators i New York till en av årets bästa barnböcker som getts ut i USA. Den blev också utvald till SEP 2014 vid bokmässan i Guadalajara i Mexico, kortlistan till Prix des Incorruptibles i Frankrike, USBBY 2015 Outstanding International Book, Notable Books for a Global Society 2016, CCBC Choices 2016 och Notable Social Studies Trade Books for Young People 2016.

Hans senaste bok, Are you scared in the forest, Big Wolf? har översatts till sju språk. Boken fick pris vid biennalen i Bratislava 2017, tilldelades silver av barn- och ungdomsjuryn i Flandern och har vunnit Best of the Best-priset vid Little Hakka International Picture Book Awards i Shenzhen.

 


Pim Lammers, Nederländerna

Pim Lammers (1993) skriver för både vuxna och barn. Han debuterade 2017 med sin bok ‘Het Lammetje Dat een Varken is’ (illustrerad av Milja Praagman). Boken, den första transsexuella bilderboken i Nederländerna, fick priset ‘Zilveren Griffel’. Pim blev därmed den yngsta mottagaren i prisets historia. Ett år senare kom uppföljaren “de Boer en de Dierenarts” som har homosexualitet som sitt huvudtema. Denna blev i sin tur nominerad för ‘PrentenBoek TopTien 2020’.
För vuxna skriver Pim både prosa och poesi. Han har publicerats i en mängd av litterära publikationer bl.a. ‘Hard//Hoofd’ och ‘de Revisor’. Pim har studerat både statskunskap och nederländsk litteraturvetenskap vid Amsterdams Universitet.
(mer information hittas på: www.pimlammers.nl)

 


Erica Elfström, Sverige

Erica Elfström är lärare och filmregissör. Hon har regisserat filmer för både den yngre publiken och för vuxna. Just nu arbetar hon på sin första långfilm, som handlar om konstnären Ester Bauers liv. Erica föddes i småländska Nässjö, och det är ofta där hon söker inspiration till sina berättelser och filmer. 

 


Fatinha Ramos, Belgien/Portugal

Fatinha Ramos är illustratör och bildkonstnär; hon bor och arbetar i Antwerpen och kommer ursprungligen från Portugal. Hennes arbeten har bland annat synts i en rad internationella tidskrifter, där läsarna bjuds in i och får lära känna hennes fantasivärld. Fatinha har bidragit med underverk i barnböcker, artiklar och animationer, på bokomslag, affischer, reklam och till och med inom mode. Hon tar oss med på en resa genom en fantastisk och unik värld, som är rik på färger och surrealism och som utgör ett känsloladdat och fascinerande universum. Hennes verk har belönats av/med bland annat 3x3, Society of Illustrators New York, Creative Quarterly, Nami Concours, Global Illustration Award och World Illustration Award (AOI). En av hennes senaste barnböcker, Sonia Delaunay. A Life Of Color, som gavs ut av MoMA (Museum of Modern Art i New York), recenserades i New York Timesoch belönades med Global Excellence Illustration Award på bokmässan i Frankfurt, och med White Raven-priset.

www.fatinha.com

 


Sören Olsson, Sverige

Sören Olsson är en av Sveriges mest lästa och omtyckta författare. Hans berättelser är fyllda till brädden av humor, samtidigt som allvaret ständigt är närvarande. Med utgångspunkten att livet inte alltid blir precis som man tänkt sig lyckas Sören Olsson skapa unika berättelser om barn och vuxna, som är både roliga och fulla av värme och djup.

Tillsammans med Anders Jacobsson har Sören Olsson skrivit över 183 böcker om Sune, Bert och Håkan Bråkan. De har getts ut i 30 länder och älskas av barn och ungdomar över hela världen. När böckerna om Sune och Bert blir film eller tv-serie är det Sören Olsson som skriver manus.

Hans egna böcker och filmprojekt riktar sig till både barn och vuxna.

Sören Olsson är också en populär och eftertraktad föreläsare, som bland annat talar om Downs syndrom och om en dödlig sjukdom som heter Eisenmengers syndrom. Tillsammans med sin fru, Yvonne, har han skrivit boken Prins Annorlunda, en personlig berättelse om hur det är att leva med ett älskat och annorlunda barn.

 


Ensamheten, Sverige