Föreläsare på SmåBUS Barnboksfestival 2018


Jenny Valentine, Storbritannien

Jenny Valentine är en prisbelönt ungdomsboksförfattare. Hennes romaner har getts ut i 19 länder. Hon var "Hay Festival International Fellow" 2017, och tillbringade året med att möta och inspireras av tonåringar från hela världen. Hennes ambition är att ge unga människor en röst och inflytande. Hon bor i Wales och London, och har två döttrar.

 

Inge Bergh, Belgien

Inge Bergh (född 1974) debuterade 1997. Hon har gett ut runt 40 barnböcker för olika åldrar: bilderböcker för förskolebarn och nybörjarläsare, böcker för barn i åldern 8–12 samt ungdomsromaner. Några av hennes verk har översatts till engelska, franska, danska, kinesiska, koreanska, svenska och portugisiska. Inspiration till arbetet hämtar hon från sociala frågor, olika konstverk och sin egen omgivning. År 2015 tilldelades Inge den nederländska utmärkelsen Vlag en Wimpel.

https://ingebergh.weebly.com/english.html


Malin Eriksson, Sverige

Malin Eriksson skriver hästböcker från börja läsa till yngre tonår. Hon skriver också sedan många år tillbaka för tidningen Min Häst. Tillsammans med författaren Katja Timgren och litteraturvetaren Anna Nygren har hon BaraHästböcker, som arbetar för att lyfta fram hästboken i det litterära samtalet.

www.malinsbocker.com


Gerda Dendooven, Belgien

Gerda Dendooven (1962) är en av Flanderns mest betydelsefulla illustratörer. Med sin lite anarkistiska stil, i både bilder och text, påminner hon oss ständigt om att barnens värld inte är rosenröd. Hon använder uttrycksfulla, karikatyrliknande och effektfullt färgstarka teckningar och kollage för att sätta samman och forma en värld utöver det vanliga, där inget är som det verkar; där relationer är komplicerade, plågsam kyla och oemotståndlig värme går hand i hand och en eftertänksam iakttagares och läsares tankar och tolkningar kan gå i nästan vilken riktning som helst. Kort sagt: hennes verk kännetecknas av en gränslös fantasi.


Veerle Derave, Belgien

(*Turnhout, 15/7/1970)

illustratör, lärare, sagoberättare

Mina illustrationer är mestadels i kollageform. Jag skapar kollage av papper som jag hittar och papper jag själv målar på, och motiven är ofta förmänskligade djur.

Förutom en egen bilderbok har jag framför allt illustrerat böcker för nybörjarläsare.

Dessutom ger jag kurser i kreativt tänkande, lek/drama och illustration.

Musik- och berättarteatern Kranenveld ägnar sig åt improviserat berättande och musikanimationer.

www.veerlederave.be

www.kranenveld.be


Mylo Freeman, Nederländerna

Mylo Freeman har nederländskt-amerikanskt ursprung och växte upp i nederländska Haag.

Hon studerade vid Rietveld-akademin i Amsterdam, där hon tog examen i illustration. Sedan följde hon den statliga konstakademins konstutbildning i några år, med inriktning målarkonst. Efter en kort sångkarriär, och efter att hennes första son föddes, tog hon upp illustrerandet igen och började teckna för barn.

Hennes första bilderbok, Potje!, belönades med Kiekeboek-priset.

Sedan dess har Mylo skapat runt 55 bilderböcker, däribland serien om den mörkhyade prinsessan Arabella. Med de böckerna fyller hon en viktig nisch, nämligen bilderböcker med större mångfald! Prinsessan Arabella syns inte bara i de (hittills) elva böckerna i serien, utan finns också som dockteater, app och teaterpjäs.

webbplats: www.mylofreeman.com


Gertrud Jetten, Nederländerna

Redan som väldigt ung visste Gertrud Jetten att hon ville bli författare och ägna sig åt hästar på något sätt. Och drömmen gick i uppfyllelse! Nu har hon varit förläggare och redaktör för fackböcker om hästar i 20 år.

Sedan 2007 skriver hon också populära barnböcker, där hästar har huvudrollen. Från roliga böcker för barn som nyss har lärt sig läsa, till böcker om tunga ämnen, som sorg och missbruk, för ungdomar och vuxna.

www.gertrudjetten.nl


Åsa Storck, Sverige

Jag bor i Jönköping. Ord och berättelser jobbar jag med hela dagarna, både i mitt arbete på biblioteket i Huskvarna och som författare när jag skriver och åker på författarbesök i skolor. Egentligen hinner jag inte skriva så mycket, men jag kan bara inte låta bli!

En av orsakerna till att jag började skriva lättläst för mer än tjugofem år sedan var att jag trodde att det skulle vara så enkelt och gå riktigt snabbt. Jag hade ju så ont om tid. Sen var det inte så lätt som jag trodde. Ändå fortsatte jag och nu har det blivit fler än 50 böcker för barn och unga.

Det bästa med att skriva böcker? När man träffar någon som läst det jag skrivit, som kanske funderat över och känt igen sig i mina berättelser. Det är härligt!

Länk till min FB: https://www.facebook.com/asa.storck

Länk till min sida på författarcentrum är: http://ff.forfattarcentrum.se/forfattare/253/sa_Storck


Inge Umans, Belgien

Inge Umans (1969) arbetar deltid som dokumentalist för dokumentationscentrumet docAtlas, och heltid med läsfrämjande verksamhet. Hon åker runt med sin bärbara kamishibai-teater och berättar historier för unga och gamla. Dessutom leder hon workshoppar och kurser i högläsning, läsning och barn- och ungdomslitteratur på förskolor, skolor och bibliotek.

Hon har också skrivit en praktisk handbok om kamishibai som berättarform och arbetsmodell.

www.rodedraad.be

 


Katarina von Bredow, Sverige

Katarina von Bredow föddes 1967 i Aneby i Småland. Hon debuterade 1991 med ungdomsboken "Syskonkärlek" och har sedan dess skrivit ytterligare 18 böcker för barn och unga. Gemensamt för böckerna är att de utspelar sig i nutid och handlar om relationer. Kärlek, familj och vänskap. Konsten att våga stå upp för det man vill och våga vara den man är. Den senast utkomna ungdomsromanen, "Tappa greppet" kom i april 2017 och i september 2017 kom även hennes första bok på lättläst svenska med titeln "Kär eller magsjuk".


Edward Van de Vendel, Nederländerna

Edward van de Vendel skriver böcker för barn och unga vuxna.

Han föddes 1964 i nederländska Leerdam, och var grundskolelärare innan han blev författare på heltid 2001. Han skriver barn- och ungdomsromaner, poesi och bilderböcker som ges ut på förlagen Querido (Nederländerna) och De Eenhoorn (Belgien). 

Hans böcker har tilldelats de nederländska priserna Gouden Zoen/Gouden Lijst (bästa bok för tonåringar, fyra gånger), Zilveren Griffel (bästa barnbok, åtta gånger) och Woutertje Pieterse-priset (kritikernas val, två gånger) samt det tyska ungdomslitteraturpriset Deutscher Jugendliteraturpreis, och han har nominerats till både Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA) och H.C. Andersen-medaljen. Hans böcker säljs i över femton länder.


Agnes Våhlund, Sverige

Agnes Våhlund, född 1985, arbetade tidigare som grafisk formgivare och fotoredigerare innan hon beslöt sig för att helt fokusera på sitt illustrerande. Hon hyser en djup kärlek till serietidningar, såväl amerikanska som japanska. En nörd i själ och hjärta.

Agnes har tillsammans med sin man, Elias Våhlund, skapat bokserien Handbok för Superhjältar.


Elias Våhlund, Sverige

Elias Våhlund, född 1973, funderar fortfarande på vad han ska göra när han blir stor. Till dess försörjer han sig på att leka. Förutom att skriva barnböcker jobbar han som regissör, manusförfattare, skådespelare, stuntman, lärare och skivbolagsdirektör.

Elias har startat och drivit ett treårigt cirkusgymnasium samt en ettårig heltidsutbildning i stunt. Han har också vunnit silvermedalj i VM i artistisk fäktning för Storbritannien och är hedersmedlem i British Academy of Fencing.

Elias har tillsammans med sin fru, Agnes Våhlund, skrivit bokserien Handbok för Superhjältar.