Föreläsare på SmåBUS 2025


Åsa Rosén, Sverige

 

Åsa Rosén är författare och illustratör som är född och uppvuxen i Tornedalen i en by nära polcirkeln och den älv som bildar gräns till Finland. Hon har skrivit och illustrerat en rad barn- och ungdomsböcker. För något år sen avslutade hon en trilogi som utspelar sig i Tornedalen, ”Viskornas dal”, där blandar hon uråldrig magi, väsen och vardaglig realism. Böckerna blev nominerade till Norrlands litteraturpris.

Åsa beskriver kulturen i Tornedalen som en smältdegel av det svenska, finska och samiska. ”Gammal folktro har levt kvar och du kan fortfarande hitta siare, helare och personer som har förmågan att stämma blod. Du kan till exempel kontakta någon för att få veta var din stulna cykel är. Den här kulturen, magin och mystiken vill jag få med i mitt skapande.”

Numera är hon gift med en stockholmare och bor med sin familj i ett gammalt bageri utanför Stockholm.

 


Anete Melece, Lettland

Anete Melece (född 1983) är en lettisk författare, illustratör och animerad filmskapare baserad i Zürich, Schweiz. Hon har rönt internationell uppmärksamhet med sina animerade kortfilmer, som har visats upp och prisats på olika filmfestivaler runt om i världen. Ett av hennes mest kända verk, "The Kiosk", som ursprungligen var en animerad kortfilm, blev senare en bilderbok som publicerades 2019 av Liels un mazs och har sedan dess översatts till mer än 20 språk. Anetes verk utmärker sig genom sina fyndiga detaljer, charmiga karaktärer och uppriktiga berättande.


Tania Filatova, Ukraina

Tania Filatova är en ukrainsk konstnär, illustratör och konstlärare. På grund av kriget i Ukraina bor hon för närvarande i Sverige, i Malmö. Hon växte upp i en förläggarfamilj, har en klassisk konstutbildning och lång erfarenhet av att skapa böcker. Några av hennes viktigaste projekt är illustrationerna till Astrid Lindgrens klassiska barnböcker "Vi på Saltkråkan" och Lewis Carrolls "Alice i Underlandet", "Genom Spegeln", som gavs ut i Ukraina. Under de senaste två åren har Tania medverkat i mer än tio olika utställningar i Sverige och hon har även hållit ett flertal teckningsworkshops för vuxna och barn.

 


Yoga - Emma Fager Malmström, Sverige

Emma Fager Malmström är yogalärare sedan 10 år, och håller yoga med fokus på närvaro och medvetenhet, för ett klarare sinne och en lugnare kropp. Emma är utbildad i yinyoga, restorative yoga, power yoga, tonårsyoga, yoga för högkänsliga och reiki healing. Hon driver en yogastudio i Malmö, arbetar på Författarcentrum Syd och illustrerar, målar och skriver.


Pia Eriksson, Sverige

Pia Eriksson
Foto Gabriel Liljewall

Pia Eriksson (1983) är uppvuxen i Gävle men idag bosatt i Vimmerby. Efter att under många år varit guide i Astrid Lindgrens barndomshem tog Pia sin kärlek till skrivandet och berättandet vidare och startade 2018 kontot korsdragspoesi på Instagram. Där har Pia via poesi och texter delat med sig av sina livserfarenheter kring psykisk ohälsa och reflekterat kring hur vi skapar oss både svängrum och egenvärde. Kontot har idag över 70 000 följare som delar, sparar och tatuerar sig med poesin.

2023 kom hon ut med sin första bok som heter Till dig som famlar. En biografi som även rymmer hennes poesi och illustrationer av konstnären Stina Wollter.

 


Lo Granqvist, Danmark


Stina Wirsén, Sverige

Stina Wirsén är författare, konstnär och illustratör som mottagit en mängd priser för sitt arbete. Som barnboksförfattare och illustratör har hon varit verksam i 30 år, hon har medverkat i över 200 böcker.
Wirsén arbetar också med film, teater, illustration och offentlig konst.


Emma Virke, Sverige

Emma Virke
Foto: Gustav Gräll

Emma Virke är bilderboksskapare och bildkonstnär. Hennes böcker är kända för att utforska den fysiska bokens begränsningar och har nominerats till Augustpriset tre gånger. År 2020 blev hon tillsammans med Åsa Lind mottagare av Snöbollen för årets svenska bilderbok för dragspelsboken Kom dagen, kom natten. Här hittar vi dagens skeenden på ena sidan och natten och drömmen på den andra. En annan uppmärksammad bok är Presenten som utkom 2023 och är ett samarbete med Emelie Östergren. Här hittar vi inte mindre än tre olika böcker i samma bok och karaktärer som vandrar mellan dessa.


Els Beerten, Belgien

Els Beerten
Foto: Hilke Van Nuffelen

Els Beerten studerade nederländska och engelska vid KU Leuven samtidigt som hon tog lärarexamen vid samma universitet. Hon tillbringade senare flera år på Teaterakademien i Maastricht. Hennes debut, Scenes ("Scènes") (DF-Infodok), publicerades 1987. Hennes senaste roman, De rest van ons leven ("Resten av vårt liv") (Querido), har funnits tillgänglig i bokhandeln sedan mars 2022. Hennes böcker har fått flera utmärkelser och har översatts till flera språk.

Hon har varit Writer in Residence i Paramaribo (2005), Ledig House i New York (2013) och the National Centre for Writing i Norwich (2022).

Förutom att vara författare är hon också lärare. Under många år undervisade hon i nederländska, engelska, kreativt skrivande och drama.

Som lärare i kreativt skrivande arbetade hon under flera år i Sydafrika som en del av projektet "Vingeroefeningen" (en berättarkurs för ungdomar från olika kulturer, på uppdrag av King Baudouin Foundation). I Surinam ledde hon workshops i kreativt skrivande vid Institute for Teacher Training (IOL) och var gästföreläsare vid Schrijversvakschool i Paramaribo under flera år. Sedan 2018 har hon erbjudit en årlig kvällskurs i kreativt skrivande på CC Het Gasthuis.


Kristof Devos, Belgien

Kristof Devos (f. 1981) är illustratör, författare och konstlärare. Han designar också klockor. Hans verk brukar betecknas som idiosynkratiska på grund av de känslomässiga ämnen han utforskar, såsom vänskap, död eller att stå upp för sig själv. Hans huvudpersoner är ofta outsiders. Hans verk har beskrivits som både poetiska och blygsamma. I januari 2024 startade han sin egen podcast "Podlood", där han pratar om illustration med en gäst som inte alls är illustratör. Podcasten är ett bra exempel på hur illustration under årens lopp har blivit hans främsta verktyg för att få kontakt med människor.


Anna Woltz, Nederländerna

Anna Woltz
Foto: Carli Hermès

Anna Woltz (1981) bor i Nederländerna och har skrivit tjugoåtta böcker. Några är äventyrliga berättelser för tioåringar (Min särskilt konstiga vecka med Tess), andra utmanande ungdomsromaner(Tunneln, Hundra timmar om natten). Hennes böcker har översatts till tjugoåtta språk och har vunnit många priser; Gips (Plaster Cast) vann den holländska Gouden Griffel. Woltz böcker älskas av både barn och vuxna. Barn tycker om de spännande, roliga och ibland galna äventyren och de älskvärda karaktärerna. Vuxna har lovordat Woltz för hennes vackra språk, psykologiska djup och fräscha, humoristiska berättarröst.

Teman som ligger Woltz särskilt varmt om hjärtat är familjerelationer, uppväxt och den fråga som alla människor förr eller senare måste ställa sig: hur ska jag klara det här - det här fantastiska och komplicerade som kallas livet? En hel del av hennes böcker handlar om unga personer som upptäcker att deras föräldrar inte skiljer sig från alla andra människor: ibland gör de misstag och ibland har de ingen aning om vad de ska göra. En del av att växa upp handlar om att acceptera detta.


Yorick Goldewijk, Nederländerna

Yorick Goldewijk (f. 1979) inspirerades av Ronja Rövardotter och Bröderna Lejonhjärta av Astrid Lindgren och visste redan i tidig ålder att han ville bli författare. Efter gymnasiet valde han ändå att studera musik och teknik vid Utrecht School of the Arts och blev musiker. Han skriver huvudsakligen musik på beställning, för museiprojekt, podcasts, spel, filmer och så vidare. Det ekonomiska oberoendet ger honom friheten att dessutom skriva de böcker han vill. År 2019 debuterade han med Billy Extra Plankgas, men han satte sig själv i rampljuset med det magiskt-realistiska barnboksäventyret Films die nergens draaien (2021), som gav honom Gouden Griffel 2022, och som för närvarande filmas och nu har översatts till 10 språk. Förra året överraskade han med den spännande barnboken Duizend & ik, en idérik berättelse bortom tid och rum som ifrågasätter verklighetens natur. Nyligen kom också De boom die een wereld was ut i bokhandeln: en samling sprudlande djurberättelser för åldrarna 6-99 år med illustrationer av Jeska Verstegen. Yorick skrev också årets barnbok för Filosofins månad, De chaos in Loïs (Kaoset i Lois).